ПОТЕНЦІАЛЬНІ “ЕФЕКТИВНІ” КОВАРІАТИ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ЛІКУВАННЯ У КОГОРТИ ПАЦІЄНТІВ З ВАЖКОЮ ТРАВМОЮ - Грабовський, І.; Трофимов, К.; Могилдеа, В.; Балтага, Р.; Шандру, С.; Кобилецький, С.; Арнаут O. (Клінічна анестезіологія та інтенсивна терапія, 2022)
Вступ: Незважаючи на основну добре відому епідеміологічну проблему за останній період, травматизм є однією з основних причин смерті у всіх країнах Європейського регіону ВООЗ, незалежно від економічного статусу. Як ми всі можемо зрозуміти, смертельні травми – це лише незначна частина всіх травм, які в основному складаються з нелетальних, але іноді надзвичайно важких травм. Є деякі фактори ризику та захисні фактори травми, які роблять передбачуваними та запобіжними багато аспектів травми. Починаючи з цього моменту, було розроблено кілька прогностичних шкал, але вони не є універсальними через поліморфні особливості пацієнтів, які отримували лікування в різних медичних системах. Це є причиною того, що існуючі шкали слід постійно переоцінювати та коригувати. У цій статті дані біохімії, дані йонограми та гемолейкограми, стать, вік та супутні захворювання були розглянуті як провісники та проаналізовані без анатомічного компонента травми, що продемонструвало здатність прогнозувати в попередніх дослідженнях. Ці змінні не були вибрані випадковим чином. По-перше, ці показники відображають стан різних систем органів. По-друге, ця інформація є доступною для кожного пацієнта з важкою травмою, який потрапляє до реанімації. На основі отриманих результатів будуть запропоновані потенційні моделі з урахуванням біологічної статі та віку. Мета та завдання: Тестувати рутинні клінічні/параклінічні параметри, як провісники виживання важкої травми, щоб позначити потенційно «ефективні» змінні для заповнення загальних балів травми. Методи: Аналітичне когортне клінічне дослідження (ретро проспективне) було розроблене для аналізу даних 2651 пацієнта з важкою травмою, послідовно госпіталізованих до травматологічного центру з Республіки Молдова у період з січня 2013 року по листопад 2018 року. база даних без персональних даних. Були розглянуті спеціальні критерії включення та виключення. Ефективні біомаркери/фактори ризику були виявлені та вивчені із використанням статистичної обробки даних з метою розробки альтернативних прогнозних моделей результатів лікування (виживання / смерті). Результати: Майже всі параметри, включені в дослідження, показали прогностичні здібності при одновимірному аналізі. Використовуючи клініко-параклінічні дані, включаючи супутні захворювання, була розроблена багатоваріантна модель прогнозування важкої травми. Висновок: Біохімічні параметри, показники йонограми та гемолейкограми, що відображають реакцію при травматичному ушкодженні, є потенційним джерелом для прогнозування відповіді на лікування коваріатами результатів лікування у важких випадках травматизму. Більше того, разом із супутніми захворюваннями при багатовимірному аналізі ці рутинні параметри показали прогнозуючий потенціал.