ВАЖКА ІНТУБАЦІЯ В ЕКСТРЕНИХ ВИПАДКАХ В АКУШЕРСТВІ - Котельник A.; Орел, О.; Змеу, А.; Сертинян, Д. (Клінічна анестезіологія та інтенсивна терапія, 2022)
Під «важкою інтубацією» розуміють таку клінічну ситуацію, при якій лікар анестезіолог-реаніматолог зазнав певних труднощів під час проведення 2-3 спроб інтубації та легеневої вентиляції, що зайняли в цілому від 5 до 10 хв. Важка інтубація у звичайній практиці зустрічається від 3 до 18%. У практиці акушерської анестезіології вона зустрічається в 7,9% і є причиною материнської смертності 41% випадків. В данной статье мы рассмотрим альтернативные методы безопасной вентиляции легких при отсутствии фибробронхоскопа и видеоларингоскопа.