ПЕРИОПЕРАТИВНЕ ВЕДЕННЯ ПАЦІЄНТА З ТРАВМОЮ ПЕЧІНКИ - Балтага, Р.; Рожновеану, Г.; Амбросій, Т.; Шандру, С. (Клінічна анестезіологія та інтенсивна терапія, 2022)
Печінка є другим паренхіматозним органом, що найбільш часто уражається при тупІй травмі живота, і, можливо, найпоширенішим органом, що пошкоджується проникною травмою. Травма може бути легкою і не діагностуватися, або виявлятися і лікуватися консервативно. Можливий важкий перебіг, коли рани печінки можуть кровоточити до самої смерті. Найважливішим етапом є діагностика, і в залежності від ступеню тяжкості, неоперативна терапія є основним методом лікування травми печінки, якщо дозволяють умови. Пацієнти з важкою травмою печінки, особливо з гемодинамічної нестабільністю, повинні бути прооперовані якнайшвидше. Також необхідно здійснити всі заходи для запобігання ускладнень.