ВАЛІДНІСТЬ ОЦІНОЧНИХ ШКАЛ TRISS, NTRISS ТА ASCOT У ПОПУЛЯЦІЇ З ТЯЖКИМИ ТРАВМАМИ У ПРАКТИЦІ МОЛДАВСЬКОГО ЦЕНТРУ ТРАВМИ - Арнаут, O.; Грабовський, І.; Балтага, Р.; Шандру, С. (Клінічна анестезіологія та інтенсивна терапія, 2022)
Введення: Останні статистичні дані з різних країн поміщають травми в число основних причин смерті зі зростаючим внеском в загальний рівень смертності. Можливість прогнозувати і передбачати можливі ускладнення здатна значно зменшити рівень смертності після травм. Це можливо за рахунок аналізу різних клінічних параметрів пацієнтів з травмами та виявлення таких з високою прогностичної силою. Результати були використані для створення різних травматологічних шкал. В даний час існує безліч оціночних шкал, розроблених з урахуванням анатомічних, фізіологічних або змішаних критеріїв. Вони були розроблені з урахуванням особливостей різних систем охорони здоров’я різних країн. Ці системи могли значно відрізнятися один від одного, в тому числі і від молдавської. Таким чином, необхідно знайти оптимальну шкалу для щоденного використання в різних умовах для цільової групи поточного дослідження. Мета і завдання: Валідація і порівняльна оцінка найбільш частих змішаних травматологічних оціночних шкал в умовах травматологічного центру Республіки Молдова. Методи. У наведеному ретроспективному аналітичному дослідженні були проаналізовані дані 2651 пацієнта з важкою травмою, що надійшов в травматологічний центр Республіки Молдова в період з січня 2013 року по листопад 2018 року. Джерелом інформації була електронна база даних IMU, яка не містить особистої інформації. Критерії включення і виключення були дотримані. Для оцінки виживаності пацієнтів розраховувалися бали шкал ASCOT, TRISS і NTRISS. Результати прогнозів порівнювалися і статистично аналізувалися за допомогою логістичної регресії. Результати: Порівняння змішаних оціночних шкал, включених в дослідження, продемонструвало, що оцінка NTRISS показала максимальний коефіцієнт детермінації в порівнянні з TRISS і ASCOT, всі моделі мають калібрувальні індикатори, які потребують поліпшення, причому критерієм є значимість тесту. Висновок: в цій статті були зрівняні три поширені змішані травматологічні прогностичні моделі. З них NTRISS володіє оптимальними характеристиками з точки зору детермінації/дискримінації і може бути рекомендована для повсякденного використання в умовах травматологічного центру Республіки Молдова.